PROGRAM PEWARIS MUDA

LATAR BELAKANG

Program Pewaris Muda merupakan program tahunan Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen) yang diadakan di peringkat negeri sejak tahun 2003 bermula di Pulau Pangkor, Perak. Pelaksanaan di peringkat kebangsaan pula hanya bermula pada tahun 2013. Butiran pelaksanaan di peringkat kebangsaan adalah seperti berikut :

Tahun

Lokasi

2013

Janda Baik, Pahang

2014

Batu 10, Lekir, Perak

2015

Felda Titi, Jelebu, Negeri Sembilan

2016

Kampung Payang Kayu, Hulu Terengganu, Terengganu

2017

Kampung Chegar, Tunjang, Jitra, Kedah

2018

Kampung Parit Bugis, Muar, Johor

2019

Felda Tun Ghafar Hutan Percha, Alor Gajah, Melaka

Program ini merupakan salah satu program “Menjana Minda Rakyat” untuk membentuk minda dan sahsiah para penuntut Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) ke arah nilai-nilai modal insan yang tinggi dan cemerlang.

Selain itu, JaPen  yang bertanggungjawab memasar dan menyalurkan maklumat serta dasar-dasar kerajaan kepada masyarakat umum, turut perlu mendekati generasi muda IPTA/IPTS agar segala dasar, program dan kempen kerajaan dapat diterima, disokong dan dihayati.

OBJEKTIF

Objektif program ini dilaksanakan adalah untuk:

  • Memupuk semangat patriotisme dan cintakan negara dalam kalangan generasi muda;
  • Membentuk rangkaian generasi muda yang dapat membantu JaPen dalam menyebarkan dasar-dasar kerajaan kepada rakan sebaya secara khususnya dan rakyat secara umumnya;
  • Memperkasakan semangat perpaduan dalam kalangan generasi muda tanpa mengira kaum, bangsa dan agama; dan
  • Memupuk nilai-nilai murni dan pembentukan jati diri ke arah pembentukan generasi muda yang berdisiplin dan berkualiti.

PELAKSANAAN PROGRAM

Modus Operandi

Program ini berkonsepkan Keluarga Angkat yang diadakan selama empat (4) hari dan tiga (3) malam dengan menempatkan generasi muda dari IPTA dan IPTS yang dijemput untuk tinggal bersama keluarga angkat di sebuah kampung terpilih di samping melaksanakan aktiviti-aktiviti yang telah ditetapkan oleh pihak urus setia.

Maklumat Terkini Program

Nama program  : Pewaris Muda Peringkat Kebangsaan Tahun 2019

Tarikh      :   30 Oktober - 3 November 2019 (Rabu hingga Ahad)

Lokasi program : Felda Tun Ghafar Hutan Percha, Alor Gajah, Melaka

KESIMPULAN

Penganjuran program seumpama ini dapat memperkukuh dan mempertingkatkan semangat cintakan negara serta jati diri dalam kalangan generasi muda khusunya dan rakyat Malaysia umum.

Cetak Emel